Text Box:

www.hilsysteem.nl

De evaluatie

De evaluatie voor de opening.

 

Er  zijn drie soorten slagen, honneurslagen, lengteslagen en introevers.

Het tellen van deze slagen is voor iedere soort verschillend.

De honneurslagen zijn de eerste drie slagen in elke kleur. Deze slagen worden berekend met de tabel Hp. Elke 3 honneurpunten is een slag.

Men berekent daarmee het aantal honneurslagen dat wordt gemaakt zonder steun van de partner.

 

De lengteslagen zijn de 4e en de volgende slagen in een kleur.

Deze slagen worden berekend met de tabel Lp. Elke 3 lengtepunten is een slag.

 

De introevers worden berekend nadat een troefkleur is gekozen.

De evaluatie tijdens het bieden.

 

Men kan het berekende aantal slagen van twee handen bij elkaar optellen. Maar er worden meestal meer slagen gemaakt. Dat komt omdat meerwaarde  Hp en Lp  optreedt. Bovendien moeten introevers worden meegeteld.

Het berekenen van Hp en Lp en het aantal introevers is mogelijk met de gegevens uit het biedproces in het HiL-systeem.

Voor Hp wordt tijdens het biedproces een andere telling gebruikt. Het aantal honneurslagen is dan vaak gelijk aan het aantal honneurs A, H en V. Naarmate de partner meer steun heeft, wordt deze telling nauwkeuriger.

Voor Lp geldt dat het aantal lengtepunten toe- of  afneemt tijdens het bieden als bekend is hoeveel kaarten de partner in dezelfde keur heeft.

 

Het aantal introevers wordt berekend nadat de troefkleur is gekozen.

Dat aantal introevers wordt geschat door de partner met voldoende troeven heeft en een korte kleur. De introevers worden gemaakt door de hand met de kortste troefkleur.

Bij een 4-4 of 5-5 fit van de troef kan de hand die de introevers maakt, worden gekozen.

De puntentelling AHVB=4321 voor de evaluatie van een kaartverdeling is algemeen in gebruik. Maar iedere bridger weet dat deze methode ernstig te kort schiet. Deze evaluatie is in het HiLsysteem vervangen door het tellen van slagen. Het is mogelijk op eenvoudige wijze het aantal slagen te berekenen dat met een kaartverdeling kan worden gemaakt.